2017. november 4., szombat

Bátor nők




„Szerintetek kik Magyarország legbátrabb női? – Most te is jelölhetsz valakit a SzuperWMN-díjra!” Ez olvasható egy felhívásban.
Mit jelent bátornak lenni egy olyan országban, ahol csöndben maradni, „szerényen meghúzódni”, „botránymentesnek” lenni, „a magad dolgával törődni”, nem kitűnni a legnagyobb erények közé sorolhatók? Ahol a minisztériumok élén per pillanat 0, azaz nulla nőt találsz? Ahol a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjai között kétszer annyi László nevű tudós van, mint nő. ”
Ezt mondjuk nem ellenőriztem le, de nem tudom, ki tehet arról, hogy egyes hölgyek a külsejükkel törődnek, és nem a fizikával vagy a történelemmel? Nem tudok olyan törvényről, amely tiltaná a nőnemű állampolgárokat a tudományos fokozatok elérésétől.

Nem hinném, hogy az akadémia akkor végez jó munkát, ha most öt évig nem vesznek fel tagságukba férfit, akármekkora munkássága is van, mert most nőket kell. Az igazi egyenlőség abból áll, hogy nyitva a terep. Az nem egyenlőség, hogy előnyöket kell adni.
Az összes balos utópia az emberi természet megkerülésére játszik. A nők többsége nem azért nem megy férfi területre, mert szellemileg nem alkalmas, hanem mert lelkileg és biológiailag másfelé viszik hajlamai. A társadalomnak vannak íratlan szabályai, amit mindenki tud, de nem foglalunk törvénybe. A közösség szempontjából pedig egyedül az a lényeg, hogy valami működjön. És mindig is úgy működött, hogy a férfi utat tör nyílt terepen (a társadalomban), és a nő a finomhangoló.

De kérdeznék valamit. Bátorság kell-e annak a túléléséhez, hogy egy ösztönös rúgó mozdulatért ellened fordul a munkahelyed, a magyar és világsajtó, halálosan megfenyegetnek a muszlimok, a botrányba belehal az anyósod, a férjed nem tudja befejezni az egyetemet, és ha ez nem volna elég, a sok „igazi” nő még megkérdőjelezi a nőiességedet is? Mert gondolom László Petra nem lesz a jelöltek között, csak valami nyilvánosan szoptató anya, meg valaki, akit a férje nem „korlátoz”, és azzal megy színházba, akivel akar.

(Liezen-Mayer Sándor /1839-1898/ festménye)

4 megjegyzés:

  1. Morvai Krisztina Magyarország egyik legbátrabb Nő egyike a hazájának, népének, nemzetének, szerintem.
    Több olyan ember kellene a mi szép hazánknak, mint maga Krisztina, valamint, az Orbán úr, s még egy-két igaz hazáját-nemzetét és az embereket tisztelő, becsülő érdeküket képviselő politikus.
    Köszönöm munkásságát, saját személyemben, egy Magyar ember.

    VálaszTörlés
  2. Jó kérdés, nehéz kérdés, de egy biztos hogy nem feminista.
    Csak gyáva nő áll feministának, akik csak mankókkal, kedvezményekkel, felmentésekkel képesek létezni.

    VálaszTörlés
  3. Eva Maria Barki már majdnem az életével fizetett a bátorságáért és az egyenes gerincéért....

    VálaszTörlés
  4. bátor (melléknév)
    Brave.jpg

    1. Veszélyek ellenére kitartó (ember), aki az élet kihívásaival szembenéz, és az útjába kerülő akadályok ellenére kitartva eléri a kitűzött célját; aki a határozott véleménye mellett a felmerülő nehézségek ellenére is kiáll; aki a saját erejében bízik, megpróbáltatásokat felvállalja, a nehézségektől nem riad vissza. Néha egy határozott "nem" kimondásához nagyobb bátorság kell mint egy előre megírt parlamenti felszólaláshoz!

    VálaszTörlés